máj 12 2010

Földi örömök Buňuellel

Mindenek felett a vörösbor, bár nem sarkalja a képzeletet. A legjobbak a kaliforniai, például a Cabernet, vagy a spanyol borok, de lehet az akár chilei vagy mexikói is.

Ahhoz, hogy álmodozni kezdjünk angol gin kell. Lehet magában is fogyasztani, de ahhoz, hogy végég vigyük az álmodozást szerencsés koktél formájában fogyasztani. A mester kedvence a száraz martini névre hallgató ital. Lényegét tekintve ginből és egypár csepp vermutból áll. A vendégek érkezése előtt berakjuk az összes kelléket a hűtőszekrénybe: a poharakat, a gint, a keverőt. A jégnek nagyon keménynek, ha lehet mínusz húsz fokosnak kell lenni, hogy ne vizesedjen. Aztán a jégre öntünk egy fél kávéskanál angostura likőrt, 3 centiliter száraz martinit, és 9 centiliter gint. Keverjük, rázzuk, szűrjük és már kész is.

 

 

Az angostura elhagyható, vagy helyettesíthető ánizslikőrrel. A lényeg a gin, mert az biztosítja a képzelet jó működését, ami mégiscsak egy fontos eleme a filmkészítésnek. A vágy titokzatos tárgya forgatásán nem jött ki Buňuel a főszerepet játszó színésznővel. Annyira, hogy le akarták állítani a forgatást. Aztán a rendező és a producer elment egy bárba. A második koktél elfogyasztása után beugrott a megoldás; egy másik színésznőt szerződtettek, és azzal vették föl a többi jelenetet. És ez adja a film különös varázsát!

Az utolsó leheletem című Buňuel könyvből származnak az információk. Az is, hogy Tanguy a szürrealista festő a sört gránátalma szörppel „kibélelve” szerette, hogy a vodkát kaviárral, a pálinkát füstölt lazaccal jó kísérni. A dohányzás csodálatosan illik az alkoholhoz, ha az alkohol a királynő, akkor a dohány a király. Igaz barát a jó és a rossz napokon. Az alkohol és a dohány nagyon kellemesen egészíti ki a szeretkezést. Az előbbi előtte, az utóbbi utána esik a legjobban.

És végezetül Buňuel két jó tanáccsal zárta a fejezetet: Ne igyanak, és ne dohányozzanak, mert árt az egészségnek!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://pergokepek.blog.hu/api/trackback/id/tr881998338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása