nov 02 2010

Az analog éra vége

Nem tartozik szorosan a mozgóképhez a hír, de ugyanúgy érinti a jelenség, mint minden technológiára érzékeny művészeti ágat. Ahogy fejlődnek az eszközök, úgy szorulnak a háttérbe a korábbi technológiák. A digitális térhódítás, és a technológiák konvergenciája egyre gyorsabban kényszerít rá, hogy mi is fejlődjünk... értsd:

Használjunk újabb eszközöket, újabb technológiákat, és felejtsük el a régit. Használjunk filmfelvevő helyett digitális kamerát, és lemezjátszó helyett CD lejátszót, vagy számítógépet.

 

A Panasonic vállalat bejelentette, hogy befejezik a Technics márkanév alatt futó analóg lemezjátszók (SL-1200) gyártását. Leállnak még a SH-EX1200 analóg keverő, az RP-DH1200 és az RP-DJ1200 fejhallgatók gyártásával is. A lépést a kereslet csökkenésével, és a gyártás fenntartásának nehézségeivel magyarázták. A Panasonic állítása szerint huszad annyi lemezjátszót értékesítenek, mint 2000-ben, ez 95%-os visszaesés.

 

Tavaly (2009-ben) Japán utolsó működő hanglemezgyárában, a Toyo Kasei vállalat üzemében 400000 lemezt gyártottak le. Ez a szám zavarba ejtően kevés a 40 évvel ezelőtti 70 millió darabos éves termeléshez képest. Akkoriban 100000 lemezt kellett eladni Magyarországon, hogy aranylemez lehessen, most 5000 lemez után jár az arany plakett.

 

Az SL-1200-as sorozatot 1972-ben mutatták be, és nagyon hamar a világ DJ-inek az etalonjává vált. Mi sem mutatja ezt jobban, mint, hogy 3,5 millió darabot adtak el belőle a bemutatása óta. Korszakalkotó technológiákat ötvöztek ebben a kütyüben a Panasonic (akkor még Matsushita) mérnökei. Minden konkurens lejátszónál gyorsabban indította el és állította meg a lemezt. Gyakorlatilag tönkretehetetlen a közvetlen meghajtású tányérmechanikája, ami mágneseken keresztül juttatja a hajtást a lemeztányérhoz. Nagyon ellenálló a környezeti zajokkal, és egyéb hatásokkal szemben a robosztus Technics Non Resonance Compound (technics nem rezonáló ötvözet) készülékház miatt, ami mellesleg 12 és fél kilót nyom. Ez segít a tű-ugrás és a tű-gerjedés megakadályozásában.

SL-1200 robbantott ábra

Az elmúlt 38 évben minden rádió, minden DJ hálás igáslóként használta a Technics-eket, és valószínűleg még fogja is egy darabig, mert fantasztikusan megbízhatóak… örök élet meg egy nap.
A végére itt egy hivatalos levél, ami megerősíti a hírt.

Technics SL-1200 evolúció:

 


A bejegyzés trackback címe:

https://pergokepek.blog.hu/api/trackback/id/tr832418229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása