jan 20 2011

Amikor három világ találkozik - Sony PMW-F3

Gondolom senkinek sem kell bemutatni a Sony cég kameráit. Mindig is volt a kínálatában consumer handycam, profi kamera, és a kettő valamilyen költségkímélő módon megcsonkított hibridje, nevezzük fél-profi kamerának. Most viszont nem ez a két világ találkozik, hanem a 35mm-es filmfelvevők csodálatos optikái, az előző generációs XDCAM EX-ek videóképességei, és egy handycam mérete. 

Idén februárban már meg is lehet vásárolni az új Sony PMW-F3-at, amit a cég kifejezetten független filmeseknek ajánl, és már nem egy videó kameráról beszélünk, hanem egy ízig-vérig filmfelvevőről. Nincs már videós optika hozzá, gyárilag PL foglalattal van ellátva, így azonnal rá lehet pattintani a 35mm-es gépekhez gyártott csodálatos Arri, Zeiss, Cooke, vagy Fujinon lencséket, és máris élvezhetjük, az ezzel járó magasabb fényerőt, csodálatos mélység-élességet, és rajzolatot. Egy 35mm-es CMOS szenzor végzi a képalkotást 1080p felbontásban, amit alacsony zaj, és nagy dinamika jellemez. A képfrissítés 1-től egészen 60 fps-ig állítható. Az felvett anyagot a korábbi EX sorozathoz hasonlóan SxS kártyán tárolja MPEG2 formátumban. A felvétel munkafolyamata is megegyezik az XDCAM EX-nél alkalmazandóval. 

Csatlakozókból is jól el van látva az F3. A teljesség igénye nélkül: HD-SDI, HDMI, iHDV, USB, XLR hang bemenet, RCA hang kimenet, és folytathatnám még estig is. Viszont ami minden eddig leírt tulajdonságánál meglepőbb, az a mérete. Alig nagyobb egy átlagon camcorder-nél, és a tömege csupán 2,4 kg.

Eddig minden csodálatos, de most jön az ára. Írtam, hogy a Sony kifejezetten a függetleneket, a low-budget produkciókat célozza meg, ehhez képest az F3 kameratestért kb. 16000 USD-t kell leszurkolni, ami majd egy millával drágább az EX3-asnál. Ez így egy kicsit erős, de kívánom, hogy sok filmesnek legyen ilyen felvevője, és hasonlóan csodálatos filmeket csináljatok vele, mint az alábbi:

További képek a Sony PMW-F3-ról a www.pergokepek.hu-n.


A bejegyzés trackback címe:

https://pergokepek.blog.hu/api/trackback/id/tr472600004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása